Povzetek

22. julija 2011 več kot petsto mladih preživlja počitnice na poletnem taboru norveške laburistične stranke na otoku Utøya. Brezskrbno druženje pa se spremeni v nočno moro, ko se iz gozda nenadoma zaslišijo streli. Nič hudega sluteči otroci in najstniki postanejo tarče oboroženega desničarskega skrajneža, ki je istega dne podtaknil bombo v središču Osla. Film spremlja osemnajstletno Kajo in njene prijatelje, medtem ko skušajo preživeti.
Srhljivo realistična, v realnem času posneta rekonstrukcija terorističnega napada, ki je zahteval devetinšestdeset mladih življenj, je sprožila burne razprave med kritiki in občinstvom. S filmom, ki dogajanje prikaže iz perspektive najstnikov, je režiser hotel »zgodbo vrniti žrtvam«.

Berlinale (svetovna premiera v tekmovalnem programu). Nagradi amanda za najboljšo igralko in najboljšo stransko igralko. Nagrada Evropske filmske akademije za najboljšo fotografijo. LIFFe.

Skrajne desnice ne vidimo – vidimo le strah, ki ga razširja. In žrtve, ki jih ustvarja. Zdi se, kot da hoče film reči: Evropa je tako zašla, da novim generacijam preostane le še boj za preživetje!« ZA
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Utøya, 22. julija je krut, a srčen in iskren film, prežet z nedolžno zbeganostjo in grozo mladih protagonistov.« – Peter Bradshaw, The Guardian

Slike in napovednik

1 videos 3 photos

Komentiraj