Povzetek

»V središču sveta je zelo visoka gora po imenu Sumeru, okrog nje pa osem gorà in osem voda. Se je več naučil tisti, ki je obšel osem gorà, ali tisti, ki se je vzpel na vrh gore Sumeru?«

Pietro je mestni fant, ki s starši preživlja počitnice v dolini Aoste. Tam se spoprijatelji z Brunom, zadnjim otrokom pozabljene gorske vasice. Vsako poletje skupaj tekata po travnikih, skačeta v kristalna jezera in raziskujeta zapuščene hiše. Z leti Bruno ostaja zvest svoji gori, Pietro pa prihaja in odhaja. A čeprav se njune poti ločijo, ju usoda vedno znova spet poveže.

Nežno in intimno odo prijateljstvu, postavljeno pred veličastno pokrajino italijanskih Alp, sta po veliki italijanski knjižni uspešnici Paola Cognettija posnela Belgijca Felix Van Groeningen (Alabama Monroe, Lepi fant) in Charlotte Vandermeersch. Nagrada žirije v Cannesu.

Roman Osem gorà Paola Cognettija V lahko beremo v slovenščini od leta 2020, ko je v prevodu Luke Novaka izšel pri založbi Totaliteta.

IMDB: 7,8; Metacritics: 77; 6 nagrad in 6 nominacij; Marcel Štefančič, jr: »Za.«

Odigral v Kinodvoru in v kinih Art kino mreže Slovenije.

»To je film z zrakom v pljučih in ljubeznijo v srcu. Film, ki si vzame prostor in čas za predajanje lepoti in temu, kaj pomeni biti človek…« – Peter Bradshaw, The Guardian

NAJHITREJE DO FILMA FILMOTEKA.EU SPLETNA TRGOVINA S FILMI

Slike in napovednik

1 videos 3 photos

Komentiraj