Povzetek

Dokumentarec prinaša neverjetno in ganljivo zgodbo neznanega glasbenika, ameriške rokovske ikone iz sedemdesetih, ki to nikoli ni bil. Konec šestdesetih sta ga v nekem baru v Detroitu odkrila priznana glasbena producenta in navdušile so ju spevne melodije ter preroška besedila. Posnela sta album, ki naj bi ga proslavil kot enega največjih umetnikov svoje generacije. Kljub izjemno pozitivnemu odzivu glasbenih kritikov je bil album prodajni polom, glasbenik pa je med govoricami o njegovem domnevnem gnusnem samomoru na odru sčasoma potonil v neznano.

Piratski posnetek njegovih skladb se je nekako znašel v Južni Afriki, kjer je skrivnostni glasbenik v naslednjih 20 letih prerasel v krajevno legendo. Južnoafriška ljubitelja glasbe skleneta podrobneje raziskati, kaj se je v resnici zgodilo njunemu idolu, njune ugotovitve so še bolj fantastične od urbanih mitov o rokerju z imenom Sixto Rodriguez.

IMDB: 8,2; Oskar in še 44 nagrad in 33 nominacij; Rotten Tomatoes: Preverjeno sveže! Kritika 95% ZA, občinstvo 92% ZA; metacritics: 79;

»Vse kar morate vedeti o tem osupljivem in emotivnem dokumentarcu je, da ga morate videti. – Trevor Johnston, Time Out

»Zmagovita glasbena detektivka. Od popolne pozabe h kultu in svetovni slavi.« – Dennis Harvey, Variety

NAJHITREJE DO FILMA FILMOTEKA.EU SPLETNA TRGOVINA S FILMI

Slike in napovednik

1 videos 3 photos

Komentiraj