Povzetek

Čistilca čevljev, starejši Dana in mlajši Zana, sta brata bekasa (kurdsko bekas = brez staršev). Strehe v domačem kurdskem mestu v Iraku so njun dom. Na njih spita, se umivata v vedrih vode in kukata skozi strešno okno v lokalni kino, kjer igra novi film o Supermanu iz Amerike. Amerika je v njuni domišljiji veliko mesto z velikimi lučmi. Odpraviti se morata prav tja, da bi jima Superman pomagal do boljšega življenja. Dana je skrivaj zagledan v deklico Helliyo. Ko njena družina odide iz mesta, je čas tudi za njuno potovanje proti Ameriki. To nikakor ni enostavno, saj fanta nimata niti potnega lista niti spremstva odraslih. Imata pa osla po imenu Michael Jackson in veliko iznajdljivosti!

Prisrčna pripoved o kurdskih bratih in njuni vztrajnosti, upanju ter sanjah o vsemogočnem Supermanu. S humorjem začinjen film ceste, v goli, od sonca razbeljeni pokrajini, z oslom Michaelom Jacksonom na čelu.

IMDB: 7,5

2 nagradi in 3 nominacije

festivali, nagrade Posebna omemba – Filmski festival Stockholm 2012. Najboljši film – Filmski festival Fajr Teheran 2013. Nagrada občinstva – Dubaj 2012. Najboljša žirija in najboljša produkcija – Filmski festival Gulf 2013. Najboljši film, nagrada otroške žirije – Festival otroškega filma Montreal 2014.

»Film je good guy. ZA.« -Marcel Štefančič jr., Mladina

»Feel-good film, ki vam bo s svojim čustvenim nabojem, iskrenostjo, humorjem in neumorno otroško energijo ogrel srce.«– Klemen Černe, Planet Siol.net

Slike in napovednik

1 videos 3 photos

Komentiraj